Нови разкрития по случая с 43-та мексикански студенти, отвлечени и изчезнали

...
Нови разкрития по случая с 43-та мексикански студенти, отвлечени и изчезнали
Коментари Харесай

Военен наредил ликвидирането на изчезналите мексикански студенти

Нови разкрития по случая с 43-та мексикански студенти, отвлечени и изчезнали през 2014 година, който потресе обществеността, бяха направени в петък, заяви АП. 

Шестима от тях са били държани живи в склад в продължение на дни, след което са били предадени на командира на локалната армейска база , който е наредил убийствата им.

Това е съобщил заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас по време на продължителна отбрана на отчета на комисията, оповестен за първи път седмица по-рано.

По това време, макар че разгласи изгубванията за " държавно закононарушение " и сподели, че армията го е следила, без да се намеси, Енсинас не загатна, че шестима студенти са били предадени на полковник Хосе Родригес Перес.
 Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно закононарушение
Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно закононарушение

Според висшия чиновник по правата на индивида в Мексико

В петък Енсинас акцентира, че управляващите са следили от близко студентите от радикалния училищен лицей в Айотзинапа от момента, в който са напуснали кампуса им до отвличането им от локалната полиция в град Игуала . Войник, който е проникнал в учебното заведение, е измежду отвлечените възпитаници и Енсинас твърди, че армията не е следвала личните си протоколи, с цел да се опита да го избави.

Министерството на защитата не отговори незабавно на искане за коментар по отношение на обвиняванията в петък.
 Арестуваха някогашния основен прокурор на Мексико за изгубването на 43 студенти
Арестуваха някогашния основен прокурор на Мексико за изгубването на 43 студенти

Задържани са и 64 служители на реда и военни

Ролята на военните в изгубването на студентите от дълго време е източник на напрежение сред фамилиите и държавното управление. От самото начало имаше въпроси по отношение на позицията на военните за случилото се и вероятното им присъединяване.

Родителите на учениците упорстваха години наред да им бъде позволено да претърсят огромната база в Игуала. Едва през 2019 година им беше даден достъп.

Припомняме, че на 20 август, мексиканското правораздаване задържа Хесус Мурильо Карам, някогашен основен прокурор  и 64 служители на реда и бойци за хипотетичното им присъединяване.

През март тази година отчет заключи, че въоръжените сили на Мексико са знаели през цялото време, че 43-мата студенти изчезнали през 2014 година, са били отвлечени от незаконни групировки, само че са скрили доказателства, които биха могли да оказват помощ за намирането им.

Много от обвинените, задържани по случая, по-късно бяха освободени и доста твърдяха, че са били измъчвани от полицията или военните.

Мексико от 2006 година е обхванато от серпантина на принуждение, обвързвано с картелите, когато държавното управление стартира интервенция против опиатите с присъединяване на федерални войски. Оттогава са осъществени повече от 340 000 убийства, множеството от които се дължат на борби сред незаконни банди, съгласно публични данни.
 Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти
Въоръжените сили в Мексико наясно със случая с 43-та изчезнали студенти

Случаят от 2014 година разгневи обществеността, откакто служители на реда се оказаха забъркани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР